pátek 1. května 2015

I u nás byl Jára Cimrman

Když už jednou je nejnavštěvovanějším nesmyslem tuhle na blogu pseudomaturitní sloh (ano, myslím tím to, že zadání bylo z ukázkové nebo nějaké staré maturity), musím sem dát i další perlu, co jsem sepsala v dávné oktávě. Tuhle jsem si na to tak vzpomněla, když jsemse s různými lidmi citovala Cimrmana...


Běstvina, 1915. Deník Járy Cimrmana
Když jsem se procházel po vesnici, hledaje, čím bych mohl prospět poté, co byly zamítnuty mé tělovýchovné snahy a i uprázdněný učitelský post dali raději místnímu opilci, zavítal jsem i na takzvanou Župandu. Donedávna tu žil Jindra Prucha, co se tak úporně snažil stát malířem. Chudáka ho zastřelili na frontě, už je to víc než rok.

Účetní kniha hostince
Vídeňák dluží za týdenní stravu.

Deník Járy Cimrmana
Pan Prucha mi dovolil podívat se u nich doma na Jindrovy obrázky. Některé mají docela slušný základ.

Rozhovor Vojslavy Pruchové s matkou
„A ten Jaroušek říkal, že se mu některé Jindříškovy obrázky líbí, rád by je dokončil. Ale já ti nevím, nejsem si jistá, jestli bychom mu to měli dovolit…“
„Ale máti, však by to Jindrovi nevadilo, určitě by byl rád, že se někomu jeho dílo líbí, po tom neúspěchu v Praze.“
„Nu, jak myslíš. Jestli ho dole ve vsi potkáš, řekni mu, že může přijít, až se mu to bude hodit.“

Deník Járy Cimrmana
Skončil jsem s prací na Jindřichově pozůstalosti. Musím už odsud ale odjet, hostinský chce zaplatit a já právě jsem všechno možné, jen ne solventní. Dnes večer poslední pivo v Běstvině a pak zpátky do Liptákova, nebo vlastně kamkoli, kde budu mít čas bádat a psát. Mohl bych zkusit práci na patentním úřadě.
Navíc mám pocit, že jsem na obloze zahlédl nějaký neznámý objekt. Buď to bylo vojenské letadlo, nebo nová planeta.

                

Mimochodem, věděli jste, že jsem v oktávě evidentně nezvládala přechodníky? A že lidi od Budějic slyší „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý...“ celkem často a nejhorší na tom je, jak si všichni myslí, jak jsou originální? (Usoudila jsem, že od teď budu budějičákům citovat něco jiného a budu zkoumat, jestli se chytnou...)

Žádné komentáře:

Okomentovat